Strikkeplaggene kommer til Tanzania!

Etter mange uker på farta i Tanzania dro kollega Gry og jeg til Arusha mot slutten av november. Trist å reise fra Zanzibar og Tanga, men det kriblet litt i magen, og jeg gledet meg veldig til å komme tilbake til Haydom!

IMG_4537

I Arusha hadde vi en avtale med Benson som driver safariselskapet Benson safari. Han er godt kjent for mange som har vært i Haydom, både for transport tur/retur Arusha/Haydom, men også for safarier. Siden Benson er en man kan stole på, og som gjør en veldig god jobb ble det naturlig å spørre han om hjelp når vi skulle få hentet alt strikketøyet på Kilimanjaro airport og få det fraktet til sykehusene vi skulle til.

Tidlig om morgenen møttes vi for å ta turen til Kilimanjaro. Her sto strikketøyet og ventet! En lang reise, helt fra stua di, klasserommet deres, eller strikkekafeene i både Norge og utlandet har pakkene strømmet inn til Grünerløkka postkontor og resepsjonen på Ullevål sykehus. Kollega Marita i Strikk for livet gjorde deretter en bra innsats med å pakke og sende, mens Heidi har svart på spørsmål dere har hatt på mail og meldinger på facebook og blogg. Hans på SAS cargo/Trust forwardig hjalp oss med alt praktisk for å få det på et fly. Legemiddelfirmaet AbbVie betalte regningen for all transport, og nå sto alle kolliene med strikketøy klart til henting!

Haydom1

Bilen ble pakket full, og på nytt føltes det veldig godt å ha alle strikkeklærne enda nærmere målet! Første stopp Haydom!

Haydom2

Vel fremme i Haydom møtte vi flere gamle kjente som tok oss imot på sykehuset. De var svært glade for å se at vi igjen kom med masse klær til de premature og nyfødte.

Vi tok en prat med ledende sykepleier ved Haydom som var svært begeistret og sa at dette hjelper så en ny generasjon kan vokse opp! Det er helt sikkert at disse klærne utgjør en forskjell. Uten disse varme plaggene strikket av dere hadde mange fått en kald start på livet. Flere av de hadde ikke klart dette. Gleden er derfor stor i Haydom for at så mange strikker for livet:)

Forrige gang vi var i Haydom med så mye klær ble de svært glade fordi de kunne begynne å dele ut strikkede ullplagg til alle nyfødte, ikke bare de premature og syke nyfødte. Dette hadde mama Turid, direktørens kone, ønsket i lang tid. Å gi strikkede ullplagg til alle betyr å forebygge sykdom hos en gruppe som er svært utsatt på grunn av kulde, lite egnede varme klær og lite eller ingen penger til å kjøpe noe. Forebyggende arbeid av denne typer er svært viktig for å nå WHOs millenniumsmål hvor man vil redusere barnedødelighet.

Haydom3

I vinter da vi leverte 580 kg strikkeklær gikk denne drømmen i oppfyllelse, og vi innførte nye rutiner for utdeling av klær på barsel. Nå var det fint å se at disse rutinene er innarbeidet. Hver dag kommer en ansatt fra barsel til lageret hvor Paulo står. Han deler ut det antallet sett de trenger til de nyfødte.

Haydom4

Noen av de litt større klærne vi har fått inn blir delt ut når sykehuset besøker mobile klinikker de har spredt ut over et stort område. Hit kommer kvinner og barn for vaksiner, kontroll under graviditet, undervisning og kontroll av babyer. De gir også klær til de som trenger det mest. Vi ble med for å observere, og vi møtte mange hyggelige mennesker:)

Haydom5

En liten kald og syk gutt på barneavdelingen har fått litt varme klær, med ønske om god bedring:)

Haydom6  

Oppholdet i Haydom var denne gangen alt for kort. Men jeg møtte igjen mange kjente, og hadde en veldig fin uke der.

Vi hadde avtalt med en lege fra WHO at vi også skulle ta turen innom Mount Meru Hospital, så vi satte oss i bilen og kjørte tilbake. En noe mer kronglete retur, for med en punktering «in the middle of no where» og flatt reservedekk måtte reiseruta legges om. Vi fikk haik med lokal transport i en liten bil et stykke, for deretter måtte ta buss videre. Noe skeptisk til disse store skranglete bussene som de stapper fulle av både folk, pikkpakk og høner, men vi kom oss helskinna tilbake til Arusha. Jeg fikk meg tilogmed en ny venninne på bussen, en fire år gammel jente som ikke ville sitte på mammas fang, men mitt:) Ikke helt sånn det er på 20 bussen i Oslo, men det var veldig hyggelig:)

Dagen etter bar det videre til Mount Meru Hospital. Her møtte vi en veldig takknemmlig sykehusledelse og overlegen på barneavdelingen. De takket, bukket og viste oss både fødestue og nyfødt intensiv. I et stort rom, på rekke og rad, lå kvinnen og fødte. Her var det ikke få babyer som kom til verden! Sykepleieren på intensiven hadde også hendene fulle med syke barn. Noen sekker klær ble levert, med et ønske om videre samarbeid. Og jo flere som strikker, jo flere kan vi hjelpe:)

Mountmeru1

Vel hjemme i Norge fikk jeg nok en gang sjokk da jeg sto uten jakke og med sommersko på Gardermoen. Det var visst vinter her, ja…

Men gleden var stor da jeg kunne se alt som har kommet inn mens jeg har vært borte! Det er helt avgjørende at folk fortsetter å strikke, så vi sammen kan fortsette med å hjelpe disse barna.

IMG_4539

Og det vi trenger er plagg som er strikket i myk ull som ikke klør eller loer. Gjerne babyull, angora (ikke den hårete typen) og eller annen ull som kan ligge inntil sart babyhud. Vi trenger plagg i ulike størrelser fra prematur til bayer født til termin, og større babyer og barn. Uansett størrelse så kommer det til nytte!

Det er særlig behov for sokker, luer, tepper, gensere/jakker og bukser. Det er veldig praktisk om det strikkes i for eksempel ribbestrikk så det er tøyelig, luftig og passer lengre.  Alle oppskrifter kan følges, bruk noen du har, finn noen du liker, eller se det vi har lagt ut på facebook og blogg. Du må logge inn via maskin for å få opp alle fanene med bla oppskrifter på facebook.

Et kjekt tips er å feste sammen det som hører sammen. Når vi sorterer før sending setter vi sammen sett bestående av et par sokker, en lue og en genser. Hvis du har et sett er det til stor hjelp om du fester dette sammen:) Tepper sorterer vi for seg, eller legger det i de tilhørende settene hvis det finnes. Alt annet sorteres for seg selv.

IMG_4541IMG_4542

Adressen for innsending er

Strikk for livet

Postboks 2004 Grünerløkka

0505 Oslo

Man kan også levere i resepsjonen på Ullevål sykehus.

Merk pakken da med «strikk for livet».

Tusen takk til alle som har bidratt!

Jeg ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år. Håper dere vil være med å strikke videre også:)

Juleklem fra Rebekka:)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s